Nörolojik Hastalıklarda Erken Rehabilitasyon
Nörolojik hastalıkların büyük bir kısmı hastalığın doğal gidişatı içerisinde sakatlığa sebep olan ve hastaları günlük yaşam aktivitelerinde bağımlı bir duruma getiren tablolar şeklinde karşımıza çıkar. Bu nedenle nörolojik hastalıklarda fiziksel olarak bağımsızlığın sağlanması için erken dönemden itibaren yoğun bir rehabilitasyon programı uygulanmalıdır.
Eskiden hasarlanmış sinir dokusunun kendisini tamir etme kapasitesinin hemen hemen hiç olmadığı ve kaybolan fonksiyonların bir daha yerine konamayacağına inanılırdı. Günümüzde ise fonksiyonlarını kaybetmiş sinir dokusunun, olay sonrası kendisini onarabilme işlevinin olduğu ayrıca beyin dokusunun çevresel etkilere, deneyimlere ve hasarın yol açtığı doku değişikliklerine adaptasyon ve yeniden yapılanma yeteneğine sahip olduğu gösterilmiştir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda erken dönemde (özellikle ilk 3 ayda) uygulanan ekstremitenin yoğun kullanımına dayalı ve görev spesifik egzersizler ile beyinin yeniden yapılanmasını sağlayarak yani yeni sinir ağları oluşturarak ekstremite fonksiyonlarında düzelme sağladığı gösterilmiştir.
İnme (beyin felci) hastalarında damar tıkanıklığına bağlı felçlerde 48 saat içinde, kanamaya bağlı felçlerde ise 5 gün içinde rehabilitasyon yönünden değerlendirme yapılmalıdır. İnmeli hastalarda klinik sorunların birçoğu hareketsizlik ve kondisyon kaybından kaynaklandığı için olabildiğince erken hareket esastır.
Nörolojik hastalıklarda hareketsizliğe bağlı komplikasyon riski artmıştır. Kas gücünde azalma ve kasta erime, kas dayanıklılığında azalma, kas veya tendon dokusunda anormal derecede kısalma, kemiklere yük binmemesi nedeniyle kemiklerde erime, eklemlerde kireçlenme, kalp fonksiyonlarının azalması, pozisyon değişimine bağlı tansiyon düşmesi, akciğer problemleri (solunum sıkıntısı, enfeksiyon), iştahsızlık, kabızlık, ciltte basınç yaraları, huzursuzluk, artmış sinirlilik, uykusuzluk, ağrı eşiğinde azalma, depresyon, entelektüel gerileme, dikkat ve motivasyon kaybı gibi komplikasyonlar hareketsizliğe bağlı gelişebilir.
Özetle, güncel bilgiler ışığında egzersizin beyinde yeniden yapılanmayı sağladığı, bilişsel, duyusal ve davranışsal fonksiyonları iyileştirdiği sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda beyinde yeniden yapılanma ile birlikte nörolojik rahatsızlıkların ve hareketsiz yaşamın getirdiği diğer komplikasyonların önlenmesi ve azaltılmasında egzersizin tartışmasız önemli yeri vardır.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.