İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE) idrar sisteminizin herhangi bir yerinde böbrekleriniz, üreterleriniz, mesaneniz ve idrar yolunuzdaki bir enfeksiyondur. Enfeksiyonlar alt idrar yolunu içerir.
Bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE) idrar sisteminizin herhangi bir yerinde böbrekleriniz, üreterleriniz, mesaneniz ve idrar yolunuzdaki bir enfeksiyondur. Enfeksiyonlar alt idrar yolunu içerir. Kadınlar erkeklerden daha fazla İYE geliştirme riski taşırlar. Mesanenizle sınırlı enfeksiyon ağrılı ve can sıkıcı olabilir. Bununla birlikte, bir İYE böbreklerinize yayılırsa ciddi sonuçlar doğabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ne iyi gelir ayrıca evde tedavi ile bu hastalıktan rahatlamanızı sağlayacak bitkisel yöntemleri uygulayın.
Doktorlar tipik olarak idrar yolu enfeksiyonlarını antibiyotiklerle tedavi ederler. Ama ilk etapta İYE alma şansınızı azaltmak için adımlar atabilirsiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri?
İdrar yolu enfeksiyonları her zaman belirti ve semptomlara neden olmaz, ancak yaptıkları zaman şunları içerebilirler:
- İdrar yapmak için güçlü, kalıcı bir dürtü
- İdrar yaparken yanma hissi
- Sık görülen, küçük miktarlarda idrar
- Bulutlu görünür idrar
- Kırmızı, parlak pembe veya kola renkli görünen idrar – idrarda bir kan belirtisi
- Güçlü kokulu idrar
- Pelvik ağrı, kadınlarda – özellikle pelvis merkezinde ve pubik kemik çevresinde
İYE’ler yaşlı yetişkinlerde diğer koşullar için gözden kaçabilir veya yanlış olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Türleri

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
1. İdrar yolu iltihabı elma sirkesi tedavisi
Elma halkaları; önemli enzimler, potasyum ve faydalı mineraller. Bu içerikle enfeksiyonun tedavisine yardımcı olur. Elma sirk de doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilir.
– Bir bardak suya iki çorba kaşığı elma suyu eklenir. Ayrıca limon suyu ve bal eklenir ve iyice karıştırılır.
– Karışım birkaç gün boyunca günde iki kez tüketilebilir.
2. Hint bektaşi üzümü (Amla)
Hint bektaşi üzümü, zengin C vitamini içeriği ile bakteri üremesini önler.
– Bir bardak su alınır. Bir çay kaşığı içinde Hint bektaşi üzümü (kedi) toz ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu eklenir.
– Su buharlaşana kadar karışım kaynatılır.
– Üç veya beş gün boyunca günde 3 kez iç.
– Limon, portakal, muz, guava, kivi, kavun, ahududu, domates ve papaya gibi iyi miktarda C vitamini içeren meyveler de tüketilebilir.
3. Kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonu tedavisi
Cornelian suyunda bulunan proantosiyanidinler gibi bazı bileşikler, bakterilerin üretra duvarlarına ulaşmasını ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmasını önlemeye yardımcı olur. Kızılcık suyu da çok hafif bir antibiyotik olarak kullanılabilir.
– Her gün bir bardak kızılcık suyu içilmesi, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemenin en etkili yollarından biridir.
– Yabanmersini suyu idrar yolu enfeksiyonlarını ve diğer böbrek problemlerini önlemek için üç veya dört bardakta tüketilebilir. Her gün tüketilmesi tavsiye edilir.
– Kızılcık suyu şekersiz tüketilmelidir. Tadı artırmak için elma suyu ile karıştırılabilir.
Uyarı: Bir böbrek taşı varsa, Cornelian suyu kullanılmamalıdır.
4. Karbonat idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelirmi?
Karbonat tütün asidik asit içeriği idrar ile asit baz dengesini arttırır ve ağrıyı hafifletir. İdrardaki asit nötrleştirilmiştir. Bir bardak suya sadece 1 çay kaşığı karbonat karıştırılır. Günde bir veya iki kez sarhoş olabilir. İdrar yolu iltihabı karbonat tedavisi son derece etkilidir.
5. Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı idrar yolları enfeksiyonuna neden olan bakteriler.
– Çay ağacı yağı, banyo suyuna 10 damla kadar eklenebilir. Bu su ile üretra yıkabilir.
– Alternatif olarak, çay ağacı yağı eşit miktarlarda ardıç ve sandal ağacı ile birlikte sindirilir. Bu karışım abdominal bölgeye ve mesane alanlarını ovmak için kullanılır. İdrar yolları etkilidir. Bu karma günde 3 ila 4 kez gerçekleşiyor.
– Bir çay bardağı yoğurt ve altı damla çay ağacı yaşandı. Bu işlem günlük olarak 10 dakika olmak üzere; 10 gün boyunca tekrarlanabilir.
6. İdrar yolu enfeksiyonu için yaban mersini
Yaban mersini, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmesine yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yaban mersini içinde bulunan antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakterilerin büyümesini engelleyebilir.
– Sabah kahvaltısında mısır ya da yulaf pullarına taze yaban mersini eklenebilir.
– Ayrıca, taze yabanmersini suyu da içilebilir. Sabah ve akşam günde iki kez tüketilmelidir.
– Günlük diyete taze yaban mersini veya meyve suyu dahil edilmelidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri?
İdrar yolu enfeksiyonları tipik olarak, bakteriler idrar yoluna üretra yoluyla girdiğinde ve mesane içinde çoğalmaya başladıklarında ortaya çıkar. Üriner sistem bu mikroskobik istilacıları dışarıda tutmak için tasarlanmış olmasına rağmen, bu savunmalar bazen başarısız olmaktadır. Bu olduğunda bakteri tutulabilir ve idrar yolunda tam enfekte bir enfeksiyona dönüşebilir.
En yaygın İYE’ler çoğunlukla kadınlarda görülür ve mesane ve üretrayı etkiler.
- Mesanenin enfeksiyonu (sistit): Bu tip İYE genellikle, genellikle gastrointestinal (GI) sistemde bulunan bir bakteri türü olan Escherichia coli’den (E. coli) kaynaklanır. Ancak bazen diğer bakteriler sorumludur.Cinsel ilişki sistite yol açabilir, ancak bunu geliştirmek için cinsel olarak aktif olmanız gerekmez. Tüm kadınlar anatomileri nedeniyle özellikle sistit riski altındadırlar – özellikle üretradan anüse kadar olan mesafeler ve mesaneye idrar yolu açılması.
- Üretranın enfeksiyonu (üretrit): GTI bakterileri anüsten üretraya yayıldığında bu tip İYE oluşabilir. Ayrıca, kadın üretra vajinaya yakın olduğu için, herpes, gonore, klamidya ve mikoplazma gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, üretrite neden olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Risk Faktörleri
İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda sık görülür ve birçok kadın yaşamları boyunca birden fazla enfeksiyon geçirir. UTI’ler için kadınlara özgü risk faktörleri şunlardır:
- Kadın anatomisi Bir kadının, bir insanın yapmasından daha kısa bir üretrası vardır, bu da bakterilerin mesaneye ulaşması için kat etmesi gereken mesafeyi kısaltır.
- Cinsel aktivite. Cinsel olarak aktif kadınlar, cinsel olarak aktif olmayan kadınlardan daha fazla İYE geçirme eğilimindedir. Yeni bir cinsel partnerin olması da riskinizi artırır.
- Bazı doğum kontrolü türleri. Doğum kontrolü için diyafram kullanan kadınlar spermisidal ajanlar kullanan kadınların yanı sıra daha yüksek risk altında olabilir.
- Menopoz. Menopozdan sonra, dolaşımdaki östrojen düşüşü, sizi enfeksiyona karşı daha savunmasız kılan idrar yolunda değişikliklere neden olur.
UTI’ler için diğer risk faktörleri şunlardır:
- İdrar yolu anormallikleri. İdrar yolu anormallikleri ile doğan bebeklerde idrarın vücudu normal bir şekilde terk etmesine veya idrarın idrar yolunda kalmasına neden olmaması ÜSE’lerin artmış riskine sahiptir.
- İdrar yolundaki tıkanıklıklar. Böbrek taşları veya genişlemiş bir prostat mesanede idrarı yakalayabilir ve İYE riskini artırabilir.
- Bastırılmış bir bağışıklık sistemi. Diyabet ve bağışıklık sistemini bozan diğer hastalıklar – vücudun mikroplara karşı savunması – İYE riskini artırabilir.
- Kateter kullanımı. Kendi kendine idrar yapamayan ve idrar yapmak için bir tüp (kateter) kullananlar, artmış İYE riskine sahiptir. Bu, hastaneye yatırılan kişileri, nörolojik sorunları olan kişileri, idrar yapma kabiliyetlerini kontrol etmeyi zorlaştıran ve felç olan kişileri içerebilir.
- Yeni bir idrar prosedürü. İdrar cerrahisi ya da tıbbi aletler içeren idrar yolunuzun muayenesi hem idrar yolu enfeksiyonu oluşma riskinizi artırabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Komplikasyonları
Derhal ve uygun şekilde tedavi edildiğinde, alt üriner sistem enfeksiyonları nadiren komplikasyonlara neden olur. Ancak tedavi edilmediği takdirde, bir idrar yolu enfeksiyonu ciddi sonuçlara yol açabilir.
Bir İYE’nin komplikasyonları şunları içerebilir:
- Tekrarlayan enfeksiyonlar, özellikle altı aylık bir dönemde iki veya daha fazla İYE geçiren veya bir yıl içinde dört veya daha fazla olan kadınlarda.
- Tedavi edilmemiş bir İYE nedeniyle akut veya kronik böbrek enfeksiyonundan (piyelonefrit) kalıcı böbrek hasarı.
- Gebe kadınlarda düşük doğum ağırlığı veya prematüre bebek doğurma riski artmıştır.
- Daha önce gonokokal üretrit ile görülen tekrarlayan üretritli erkeklerde üretral daralma (striktür).
- Sepsis, bir enfeksiyonun potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir komplikasyonu, özellikle de enfeksiyon, idrar yolunuzu böbreklerinize doğru ilerletiyorsa.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Önleme
İdrar yolu enfeksiyon riskini azaltmak için şu adımları yapabilirsiniz:
- Bolca sıvı, özellikle su için. İçme suyu, idrarınızı sulandırmaya yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlar – bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin üriner sisteminizden temizlenmesi sağlanır.
- Kızılcık suyu iç. Çalışmalar kızılcık suyunun UTI’leri önlediği konusunda kesin olmamakla birlikte, muhtemelen zararlı değildir.
- Önden arkaya silin. İdrar yaptıktan sonra ve bağırsak hareketinden sonra yapmak, anal bölgedeki bakterilerin vajinaya ve idrar yoluna yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
- İlişkinin hemen ardından mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri yıkamak için tam bir bardak su içirin.
- Potansiyel olarak tahriş edici kadınsı ürünleri kullanmayın. Deodorant spreyleri veya genital bölgedeki çiftler ve tozlar gibi diğer kadınsı ürünlerin kullanılması idrar yolunu tahriş edebilir.
- Doğum kontrol yönteminizi değiştirin. Diyaframlar ya da unlubrik veya spermisit ile tedavi edilen prezervatifler, bakteriyel büyümeye katkıda bulunabilirler.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.