İç Kulak Hastalıkları

Ürün Kategorileri

Özel Fizyorad Cerrahi Tıp Merkezi

İç Kulak Hastalıkları

Otoskleroz (İç Kulak Kireçlenmesi)

İşitme, ses dalgalarının kulak zarına ulaşarak zarı titreştirmesi, bu titreşimin orta kulakta bulunan çekiç, örs ve üzengi kemiklerinin hareketi ile iç kulak sıvılarına aktarılarak, iç kulakta bulunan sinir uçlarında elektrik enerjisine dönüştürülmesi ve işitme siniriyle beyindeki işitme merkezine ulaşması sonucu gerçekleşir. Otoskleroz üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olduğu duvar kısımlarının kireçlenerek, üzengi kemikçiğin hareketlerinin kısıtlanmasına denilir. Hareketsiz kalan kemikçik ses dalgalarını iletemez ve işitme kaybı ortaya çıkar.
İlk zamanlar iç kulak sağlamdır ve yalnızca sesler iletilememektedir. Ancak ilerleyen dönemde kireçlenme iç kulak duvarını da etkileyrek sinirsel tip işitme kaybına da yol açabilmektedir.

İç kulak kireçlenmesinin nedenleri nelerdir?

Otosklerozun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Oluşumunda etkili olduğu düşünülen faktörler arasında ırk, aile öyküsü, cinsiyet, yaş sayılabilir. Beyaz ırkta, kadınlarda ve kadınlarda da özellikle hamilelik sırasında veya sonrasında daha sık görülmektedir. Başlangıç yaşı ortalama 20-25’tir, nadiren puberteden önce veya 50 yaşından sonra ortaya çıkar.
Otoskleroz genellikle çok sessiz başlar, bu nedenle geç fark edilir. Genellikle ergenlik çağında geçirilen bir enfeksiyon sonrasında tek kulakta işitme kaybı ve rahatsız edici uğultular hissedilir. İşitme kaybı gittikçe ağırlaşırken, öbür kulakta da aynı durum ortaya çıkar. Bazı hastalarda kulak çınlaması, baş dönmesi ve denge problemleri de görülebilmektedir.

İç kulak kireçlenmesinin tanısı nasıl konulmaktadır?

Fizik muayene sonucu genellikle normaldir. Bu yüzden işitme testi yapılması gerekmektedir Görüntüleme yöntemlerinde (tomografi, MR vb.) ortaya çıkmaz ancak diğer kulak hastalıklarını elemek için yapılır.
Otoskleroz başlangıç aşamasındaysa ve klinik olarak kişiyi çok fazla etkilemiyorsa işitme testleriyle takip edilebilir. İşitme kaybının derecesine bağlı olarak ameliyat ya da işitme cihazları tercih edilebilir.

İç kulak kireçlenmesinin tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Otoskleroz tedavisi için uygulanan ameliyata stapedektomi ameliyatı denir. Duruma göre lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Başarı oranı yüksektir. Ameliyattan sonraki ilk hafta gün baş dönmesi görülebilir ancak bu geçici bir durumdur. Bazen bulantı ve kusma da olabilir. Ağrı nadiren olabilir ve olsa da hafif seyreder. Genellikle 7-10 gün içinde günlük yaşama dönülebilir. Ameliyatı takiben yaklaşık 2 ay ağır kaldırma, dalış sporları, uçak seyahati, ıkınma ve öksürme gibi durumlardan kaçınılmalıdır. İyileşmenin tamamlanması 2-3 ayı bulabilir.

 

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
X
Bize yazın, çevrimiçiyiz!
WhasApp Destek Hattı