Özel Fizyorad Cerrahi Tıp Merkezi

Mamografi

Mamografi cihazı, meme kitlelerinde    tespit aracı olarak kullanılan  bir tarama cihazıdır. Meme kanserinin erken tanısında kritik öneme sahip olan  mamografi, her yıl yaptırılan düzenli meme muayanesi  ile beraber  doktor tarafından gerekli görüldüğünde istenilen yardımcı teşhis yöntemlerinden biridir.



Mamografi Nedir ve Nasıl Çekilir? Sonuç Nasıl Alınır? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mamografi Nasıl Çekilir?

  • Hastanın üst rataftaki tüm  kıyafetler çıkarılarak, ön kısmı açık uzun bir elbise giyilir. Ön kısmı açık uzun elbise giyildikten sonra kollardan birisi  dışarı çıkarılarak çekim yapılacak memenin serbest kalması ve mamografi makinesinin önünde durulması istenir.
  • Mamografi çekimi esnasında, meme iki plak arasında yerleştirildikten sonra bastırılarak düz hale getirilir ve X ışınları gönderilir. Bu durum memede hafif bir rahatsız hisse sebep olsa da yalnızca birkaç saniye sürecektir.
  • Meme plaklar arasına yerleştirildikten sonra, hastadan nefes tutması istenir. Bu sırada, tekniker hızla röntgeni çeker. Sonrasında  ise plak memeden ayrılacaktır.
  • Tekniker aynı  memenin ikinci bir görüntüsünün farklı açıdan alınabilmesi için, hastaya tekrar konum  verir .
  • Bu işlemi aynı şekilde daha meme için tekrarlanır ve işlem biter .
  • Hastanın üzerinde var ise kolye ve bilezik gibi takıların mamografi esnasında çıkarılması gerekir.

Mamografi ve Ultrason Arasındaki Fark
Mamografi cihazı ile yapılan işlem sırasında çok   düşük dozda radyasyon kullanılır. Meme ultrasonografisinde ise yapılan işlem esnasında ise ses dalgaları kullanılır.
.
Mamografi Kaç Yaşında Çekilir?
Ortalama olarak risk altında bulunan kadınların ilk mamografi çekimlerini, 40 yaşından önce yaptırmamaları önerilir. Bunun yanı sıra uzmanlar, kanser taramasını yaptıktan sonra her yıl bunun tekrar edilmesi gerektiğini tavsiye ederler. Bununla beraber mamografinin ilk olarak ne zaman alınması gerektiği konusunda kesin bir cevap bulunmamaktadır.

Mamografi Çekimi Ne Kadar Sürer?
Mamografi çekimi  genellikle hastanın giyinmesi soyunması dahil  yaklaşık  15 dakika sürer.

Mamografi Çekilirken Acı Duyulur mu?
Mamografi çekimi esnasında bazı kadınlar işlem sırasında ağrı hissederken bazıları hiçbir şey hissetmeyebilir.

Mamografi Sonucu Nasıl Alınır?
Tarama sonucunda , düzgün bir yapıya sahip bir şişlik veya kütle genellikle kanserli değildir. Ultrason cihazıyla ele gelen bu kitleler  incelenebilir. Eğer bu kitle   sıvı doluysa, buna kist denir ve büyük olasılıkla kanser değildir; ancak doktor yine de biyopsi önerebilir. Bir yıldız gibi görünüme sahip ve düzgün  bir  kenara sahip olmayan kitleler , daha fazla endişe yaratır ve genellikle biyopsi yapılması gerekir.

Mamografi Zararı Var mı?
Mamografi çekimi esnasında maruz kalınan radyasyon miktarının minimum düzeydedir  ve meme kanserinin erken teşhis edilmesinin faydalarının, radyasyonun oluşturacağı herhangi bir riskten veya yan etkiden daha ağır bastığını ifade edilmektedir.

Mamografi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bütün kanser türlerinde olduğu gibi meme karserlerinde de erken tanı hayat kurtarır . Mamografi işlemi, meme kanserinin oluşmasının önüne geçemez ve kanser geliştirme riskini azaltmaz. Ancak meme kanserinden kaynaklı ölümlerin önüne geçebilir. Bu nedenle 19 yaşından itibaren kadınların kendi kendilerine muayene yapmak için bir rutin geliştirmeleri ve kanserle ilişkili olduğunu düşündükleri yumruları tespit etmek için vakit kaybetmeden doktora görünmeleri önem taşımaktadır. Herhangi bir kanser şüphesi taşıyan kişilerin aklına “mamografi için hangi bölümden randevu alınır?” sorusu takılabilir. Mamografi yaptırmak ya da herhangi bir şişliğin kanser riski taşıyıp taşımadığını tespit etmek için  genel cerrahi bölümünden randevu alınması gerekir.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
X
Bize yazın, çevrimiçiyiz!
WhasApp Destek Hattı