Parkinson hastalıkları kendi içinde türleri olan geniş bir guruptur. Uygun tanı yöntemleri ile doğru tanının konulmasından sonra; ilaç tedavisi ve rehabilitasyon ile hastaların yaşamları belirgin biçimde iyileştirilmektedir. Cerrahi seçenekler ve beyin pili uygulamaları ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Parkinson hastalığı, beyin dokusundaki bazı merkezlerde dopamin salgılayan hücrelerin hasarlanmasına bağlı olarak denge bozuklukları ile ortaya çıkan kronik bir sinir sistemi hastalığıdır. Daha çok 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür, yaş ilerledikçe sıklığı artar. Hastalık yavaş başlar ve sinsi bir şekilde ilerler.
Belirtileri
Kişinin yazdıklarının okunaksız olması, küçük yazmaya başlamak
Yavaş yürümek, yürürken ayakları yere sürmek
Vücudun öne doğru eğik bir şekilde durması
Depresyon sıkıntılı ruh hali
Kas ağrıları
Konuşma bozukluğu, kısık sesle ve monoton konuşmak
Mimik azalması ve yüzde maske görünümü
Yürürken kolların sallanmaması
Terleme, hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü)
Yutma zorluğu
Tedavisi
Parkinson hastalığı teşhis edildikten sonra ilaç tedavisine başlanması gerekir. Son yıllarda bu hastalığın gelişmesini yavaşlatan, belirtileri hafifleten yeni ilaçlar bulunmuş ve bu tedaviler hastaların günlük yaşamlarını önemli ölçüde kolaylaştırmış, yaşam sürelerini uzatmıştır.
İlaç tedavisinin gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir Nöroloji uzmanı tarafından planlanması ve takibi yapılmalıdır. Ancak tek başına ilaç tedavisi Parkinson hastalarında yeterli olmaz. Tanı konulup ilaç tedavisi başlandıktan sonra hastaların geniş kapsamlı bir rehabilitasyon programına alınmaları gerekir. Rehabilitasyonun amacı, hastalığa bağlı fonksiyon kayıplarını azaltmak, günlük yaşamla ilgili sıkıntıları ortadan kaldırmak ve istenmeyen olumsuz gelişmeleri engellemektir.
Rehabilitasyonda başlıca şu sorunlarla ilgilenmek gerekir:
Eklem hareketlerini geliştirmek.
Denge ve yürüme kusurlarını gidermek.
Kol ve bacaklardaki titreme ve sertlikleri( rijidite) azaltmak.
Günlük yaşantıyla ilgili aktiviteleri geliştirmek.
Konuşma bozukluğunu düzeltmek.
Genel kondisyonu iyileştirmek.
Multipl Skleroz'da Rehabilitasyon (MS)
Multipl Skleroz (MS) , beyin ve omurilikte bazı bölgelerin miyelinsizleşme (sinir dokusunu saran özel miyelin proteinin bağışıklık sistemince yok edilmesi) ile oluşur. Plak oluşumuyla karakterize kronik bir sinir sistemi hastalığıdır.
Kesin nedeni henüz belli değildir.
30’lu yaşlarda başlar.
Kadınlarda daha sık görülür.
Yürüyüş, koordinasyon, mesane fonksiyonlarının etkilenmesiyle birlikte hastaların çoğunda fonksiyonel ve bilişsel sorunlar gelişir, günlük yaşam kalitesi bozulur.
Belirtileri
Hastalığın ilk belirtileri çok değişken olduğundan tanı gecikebilir. Genellikle:
Tek taraflı görme problemi
Çift görme
Göz ağrısı
Kollarda bacaklarda güçsüzlük
Baş dönmesi ve denge bozukluklarına ağrı ve uyuşmalar eşlik edebilir.
Nadiren yüz ağrıları veya nöbetler olabilir.
Genellikle ataklar halinde seyreder, yani duraklama ve tekrarlama dönemleri vardır.
Tedavi programı her hastanın bulgularına ve yakınmalarına göre kişiye özel yapılmalıdır. Rehabilitasyonda genel amaç kayıpları telafi etmek ve fonksiyonel kapasiteyi en üst düzeye çıkarmaktır. MS’ li hastalarda genellikle yürüme, araba kullanma, ev işlerini yapma, üriner ve cinsel fonksiyon sorunları vardır ve rehabilitasyon programı içinde bunların ele alınması gerekir.
En önemli yakınmalardan biri halsizlik, güçsüzlük olduğu için, genel kondüsyonun korunması ve geliştirilmesi çok önemlidir.
Sıcak ortamda güçsüzlük daha da arttığından evde ve tedavi ortamındaki sıcaklığın yüksek olmamasına dikkat edilir.
En iyi sonuçlar kişiye özel olarak planlanmış egzersiz programlarıyla alınabilir. Egzersiz salonundaki araç ve gereçlerle yapılan hareketlerin yanı sıra denge ve yürüme eğitimlerinden hastalar çok yararlanırlar. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte yürüme için bazı desteklere ihtiyaç duyulabilir.
Günlük yaşamı zorlaştıran sorunlardan biri spastisite adı verilen kasılmalardır. Buna karşı etkili olan bazı ilaçlar vardır, ek olarak Botox enjeksiyonları yapılabilir. Botox enjeksiyonlarının deneyimli bir uzman hekim tarafından doğru kaslara yapılması çok önemlidir, aksi takdirde beklenen yarar elde edilemez.
Hastanın ev içinde ve iş yerinde bağımsız olması, kimseye muhtaç olmaması esas alınarak günlük yaşamını kolaylaştırıcı bazı önlemler alınabilir. Bazı hastaların psikolojik destek almaları gerekebilir.
Tedavisi
Hastalığın ilk belirtileri çok değişken olduğundan tanı gecikebilir. Genellikle:
Tek taraflı görme problemi
Çift görme
Göz ağrısı
Kollarda bacaklarda güçsüzlük
Baş dönmesi ve denge bozukluklarına ağrı ve uyuşmalar eşlik edebilir.
Nadiren yüz ağrıları veya nöbetler olabilir.
Genellikle ataklar halinde seyreder, yani duraklama ve tekrarlama dönemleri vardır.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.