Boyun bölgesindeki omurilikten çıkan dört adet boyun sinir kökü (C5-C8) ve birinci sırt kökü (T1) birleşerek üç büyük ana dala ayrılır. Bu yapı brakiyal pleksus olarak adlandırılır. Boyun alt yan kısım ile koltuk altı arasında yaklaşık 15 cm’lik bir bölgede bulunur. Brakial pleksus yaralanması bu bölgedeki sinir ağının lezyonları sonucunda meydana gelir.
Doğum sırasında gelişen hasarlanma sonucu genellikle tek taraflı sinir hasarı ortaya çıkabilir. Görülme sıklığı 1000’de 1’dir. Yenidoğanda brakiyal pleksus yaralanmasında başlıca risk faktörleri iri doğum, makat geliş, çoğul gebeliktir. Sıklıkla doğum sırasında çekmeye bağlı pleksus gövdesinin gerilmesi, yırtılması veya sinir köklerinin kopması sonucu meydana gelmektedir. Kök kopması yoksa genellikle iyileşmenin iyi olması beklenir. Ancak %25-30 hastada hasar kalıcı olabilir.
Hastanın klinik bulguları ve radyolojik olarak yüksek rezolüsyonlu MR görüntüleme tekniği ile sinir yaralanması teşhis edilebilir. Sinir, kas hasarını anlamak için ise EMG çok değerli tanı yöntemidir. Yaralanmalardan üç hafta sonra uygulanmalıdır. Zedelenmenin lokalizasyonu ve derecesi hakkında bilgi verir.
Rehabilitasyona ilk günlerden itibaren başlanmalıdır. Aileye etkilenen kolun pozisyonlanması ve eklem hareket açıklığı egzersizleri gösterilmelidir.
Üst sinir köklerinin tutulumuna Erb-Duchenne tipi felç denir ve en sık görülen tiptir. Bu tip yaralanması olan bebekler, kollarını hareket ettiremezler, kolunu uzatıp döndürmekte zorlanırlar.
Alt sinir kökü tutulumuna Klumpke felci denir. İzole yaralanma nadirdir. Klasik tabloda kol, omuz ve dirsek hareketleri iyidir. Ancak elde pençe deformitesi gözlenir. Bu tip hasarlanma sonucunda el ve bilekte güçsüzlük meydana gelir, ancak omuz ve kol hareketleri genelde korunmuştur.
Bebek uyurken uygun şekilde pozisyonlanmalıdır. Eklem hareket açıklığı egzersizleri ağrı oluşturmamalı ve nazik yapılmalıdır. Splintler eklem kısıtlılıklarını önlemek veya düzeltmek amaçlı kullanılır. Elektrik stimülasyonu genellikle yenidoğanlarda kullanılmaz. İleri yaşlarda tolere edilebilirse kullanılmaya başlanmalıdır.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.