En sık görüleni el bileği seviyesinde Karpal ligament denen bağın altından geçen median sinirin sıkışması ile ortaya çıkan klinik tablodur. Kadınlarda hormonal nedenlerden dolayı daha yüksek oranda bulunmaktadır. Elin ilk dört parmağına giden median sinirin el bileği hizasında sıkışmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlık , meslek gereği ellerini çok kullananlarda ve ev hanımlarında sık görülür.Her iki elde de aynı anda görülebilir ve 40-60 yaş grubunda daha sıklıkla rastlanır. Hastalar elde özellikle geceleri artan karıncalanma, ağrı, uyuşma, yanma ve elektriklenme şikayetleri ile gelirler. En önemli belirtisi gece uykudan uyandıran el uyuşmalarıdır. Bazen ağrı da olabilir ama uyuşmalar genellikle ön plandadır; hastalar ellerini silkeleyince rahatladıklarını belirtir. Gün içinde bu yakınmalar tekrarlar ve zamanla el parmaklarının kuvveti azalır, elde tutulan eşyalar düşmeye başlar. El sallamakla ağrı azalır. Geç dönemde ortaya çıkan bulgular el kaslarında erime ve güç kaybıdır.
Özellikle sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ve ağır işlerde çalışanlarda ayak bileğinde ve ayak parmaklarında benzer bir durum gelişir ve “Tarsal Tünel Sendromu” olarak adlandırılır. Benzer yakınmalar ayak bileği ve ayak parmaklarında ortaya çıkar.
İlk muayenenin ardından EMG ile sıkışma derecesi belirlenir ve çok ilerlemiş olmayan ve henüz kuvvet kaybı gelişmemiş olgularda tıbbi tedavilerle birlikte fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Elin istirahatini sağlayan uygun bir atel verilir ve bazı durumlarda enjeksiyon tedavisi uygulanabilir. Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. İlerlemiş olgularda ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Ameliyattan sonra 15- 20 seanslık bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanarak eklem sertliklerinin giderilmesine ve kasların güçlendirilmesine çalışılır. Daha sonra aynı rahatsızlığın tekrarlamaması için mesleki faktörlerin düzeltilmesine çalışılır, el ve ayağın kullanımıyla ilgili hataların düzeltilmesine yönelik eğitim ve egzersizler yaptırılır.
Nedenleri
Sebebi bilinmeyenler
Travma ve kırıklar
Sinirlerin etrafında yer kaplayan kistler ve tümörler
Doğumsal nedenler
Sistemik hastalıklar (romatoid artrit, tiroid hastalıkları, diabet, diğer nörolojik hastalıklar, hematolojik hastalıklar, gebelik, gut)
Diğer durumlar (skleroderma, SLE, alkolizm, akromegali, myeloma, hemofili, amiloidozis, hemodiyaliz, sigara ve obezite)
Hormonal değişiklikler (gebelik, menstruasyon bozukluklari, menapoz, yetersiz beslenme)
Meslek hastalıkları (tekrarlayıcı ve zorlu eklem hareketleri)
Termal (yanma) yaralanmalar
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.