Anestezili MR Çekimi

Ürün Kategorileri

Özel Fizyorad Cerrahi Tıp Merkezi

Anestezili MR Çekimi

Anestezili MR Nedir?

Anestezili MR çekimi öncesinde  bir gaz koklatılarak veya damar yolundan ilaç verilerek hastanın sakinleşmesini sağlayan bir tekniktir.Anestezi uzmanı tarafından uygulanır. 
Anestezili MR çekimi özellikle bebeklerde  , çocuklarda ve kapalı alan korkusu olan yetişkinlerde  ihtiyaç duyulur. Verilen anestezi ilacı ile hastaların sabit kalması sağlanır.

Anestezili MR çekimi  Hangi Durumlarda Gereklidir?

  • Hasta eğer  hareketsiz kalmamıyor ve  uzun süre MR cihazı içinde  bekleyemeyeceği durumlarda
  • Alzaimer (Bunama) sorunu  olan  yaşlılar,
  • MR çekimi esnasında  komutlara uymayacak yaş ve durumdaki çocuklar, yaşlılar,
  • Hastanın sırt üstü yatış pozisyonunda ağrı şikayeti var ise ,
  • Klostrofobi (Kapalı alan korkusu) olanlar,
  • Solunum desteği ( ventilatör desteği ) olan hastalarda MR çekimi  anestezili olarak gerçekleştirilir.
Eğer hastanın  kalp pili, yapıldığı metal  belli olmayan  metalik protez, diş implantı ya da piercing, gözde var olabilecek metal parçası ve beyin damarlarında anevrizma klipsi gibi durumları olan hastalar işlemden önce bilinmeli ve bu hastalar MR cihazına girmemelidir. Çünkü bu tarz sebepler MR çekimine engeldir. Ayrıca  hastanın  alerji geçmişi ile ilgili  önceden bilgi alınması gerekmektedir.
 

Anestezili MR çekimi  Nasıl Yapılır?

Anestezi ile MR çekimi esnasında  hastanın aç olması (ortalama 4 – 6 saat kadar açlık ) gereklidir. Bunun amacı  olası bir  kusma durumunda, solunum yollarına mide içeriğinin kaçmasına engel olmaktır. MR çekimi öncesinde  bir gaz koklatılarak veya damar yolundan ilaç verilerek hastanın sakinleşmesini sağlanır. Yapılan bu işlemlerdeki en büyük amaç çekim işlemi boyunca hastanın hareketsiz kalmasıdır. Bebek ve küçük yaştaki çocuklar ile   kapalı alan korkusu olan ( klostrofobi ) erişkinlerde  hareketsiz kalmak  neredeyse imkansızdır. Bu hasta grublarında   anestezili MR çekimine fazlasıyla ihtiyaç duyulur.
Anestezili MR çekimi sonrasında hastanın anestezik maddenin etkisinden tamamen çıktığından  emin olmak için, hasta 1 – 2 saatlik daha gözetim altında tutulur. Anestezili MR çekimine bağlı hastada  gün boyu hafif uyku – yorgunluk hali ve dikkatsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bu sebepten dolayı  hastalar Anestezili MR çekimine mutlaka bir refakatçi ile gelmelidirler .
 

Çekim Aşamaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anestezili MR çekimi öncesinde  yapılacak herhangi bir tetkik mevcut değildir. Anestezili MR çekimi öncesinde  çocuklarda ortalama 4, yetişkinlerde ortalama 6 saat kadar aç kalınması önemlidir.

Anestezili MR çekiminin faydaları

Anestezili MR çekimi Klostrofobi (Kapalı alan korkusu) olan erişkinlerde, psikolojik sorunlu kişilerde bebeklerde ve çocuk yaş grubundaki çok ciddi bir hasta konforu sağlar .
Anestezili MR çekimi ile hastanın  MR çekimi boyunca haraketsiz kalması sağlanır ve  hasta haraketlerine bağlı görüntü kalitesinin bozulması engellenir.

Anestezili MR çekimi zararları

Anestezili MR çekiminin hastaya herhangi bir zararı yoktur.
Anestezili MR çekimi sonrasında  hastamız  1 – 2 saat daha gözetim altında tutulur ve monitör ile hayati bulguları kontrol edilip hastanın  normal hayatına devam etmesi istenir . Ancak anestezinin etkisine bağlı anestezili mr çekimi yapıldığı gün hastanın araç kullanma ve benzeri işlerden uzak durulması istenir.
 

 

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
X
Bize yazın, çevrimiçiyiz!
WhasApp Destek Hattı