Sağlıklı Beslenme Nedir? Sağlıklı Beslenme Önerileri
Sağlıklı bir yaşam için en önemli konulardan bir tanesi kesinlikle sağlıklı beslenmedir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için beslenme dengesine dikkat edilmelidir.
Beslenme programı hazırlanırken yağların karbonhidratların, proteinlerin, vitamin ve minerallarin alımı önemlidir. Bununla beraber yeteri kadar su tüketilmesi gerekir. Unutmayın ki vücudumuzun bunların hepsine ihtiyacı bulunmaktadır. Yani sadece protein ve karbonhidratla beslenmek yanlıştır.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme, insanların hayat kalitesini arttırmakla beraber, sağlıklı bir yaşam sunar. Tüm bunların sağlanması için insan vücudunun ihtiyacı olduğu tüm besin maddeleri sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır.
Sağlıklı beslenme için 6 ana grup bulunur. Bunlar; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sıralanabilir. Vücudun bu besin maddelerinin tamamına ihtiyacı vardır. Eğer bu denge sağlanamazsa sağlık düzeninde bozulmalar ortaya çıkabilir. Hayatınız boyunca tükettiğiniz besinler yaşam şeklinizi belirlemekte rol oynar.
Dengeli Beslenme Nedir?
Eğer beslenme dengesi doğru bir şekilde kurulabilirse vücudun büyüme, gelişme, doku oluşumu, yenilenme ve organların genel çalışması stabil olarak ilerleyecektir. Bu duruma yeterli ve dengeli beslenme adı verilebilir.
Vücudun isteklerinin doğru bir şekilde karşılanmaması, yeteri kadar enerji alınamaması, dokuların oluşumu ve yenilenmesinin uzun sürmesi gibi durumlarda oluşmuş olan beslenme şekli ise yetersiz beslenme olarak adlandırılabilir.
Sağlıklı Beslenme İçin Besin Öğeleri
Proteinler hücre yapısı oluşturan temel maddelerdir. Belirli hücrelerin birleşmesi sonucunda organlar ve dokular oluşur. Büyüme ve gelişme için en önemli faktör protein miktarıdır. Örneğin bir yaranın iyileşme sürecini protein miktarı belirler.
Çoğu hücre zamanla ölür ve yerine yenisi gelir. Bu hücrelerin devamlılığı için proteinin önemi fazladır. Bağışıklık sistemi içerisindeki enzim ve hormonların esas yapısını proteinler oluşturur.
Proteinler vücudun enerji ihtiyacını karşılamada ana rol oynamasa da önemlidir. Yetişkin bir insan vücudunun %16’sı proteinden oluşmaktadır. Ayrıca proteinler vücutta biriktirilmez.
Sağlıklı Beslenme İçin Karbonhidratların Önemi
Sağlıklı beslenme için en önemli besin ögelerinden bir tanesi de karbonhidratlardır. Karbonhidratlar, lif, şeker ve nişasta olarak üç ana gruba ayrılabilir. Aynı zamanda az miktarda glikojen olarak karaciğerde bulunur.
Karbonhidratlar vücutta depolanır. Eğer aşırı karbonhidrat tüketimine gidilirse karaciğerde yağlanma görülebilir. Yetişkin insanların toplam %1’lik bölümü karbonhidratlardan oluşmaktadır.
Sağlıklı Beslenme İçin Yağların Önemi
Yetişkin bir insan vücudunun %18’i yağlardan oluşur. Eğer alınan yağ oranıyla yakılan yağ oranı birbirini karşılamazsa, vücudun yağ oranı artar. Dolayısıyla vücut yağı insanın enerji depolarından bir tanesidir. Eğer başka enerji kaynağı yoksa vücuttaki yağlar kullanılır.
Yağlar doygunluk hissi vermekle beraber enerji de verir. Aynı zamanda vitaminlerin bir bölümü yağ ile alınmaktadır. Bunun yanında deri altında bulunan yağlar vücut sıcaklığının kontrol altında tutulmasını sağlar.
Sağlıklı Beslenme İçin Suyun Önemi
Vücudun en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de sudur. İnsan vücudunun ortalama %60 kadarı sudan oluşur ve suyun yerini doldurabilecek herhangi bir madde yoktur. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve sağlığın korunması için suyun önemi büyüktür. Sağlıklı bir beslenme için her kilonuzun başına 0,30 ml kadar su içmeniz gerekir. Örneğin 50 kilo olan birisi 50 x 0,30=1500ml yani 1.5 Litre su içmesi gerekir.
Su İhtiyacı Hesaplama Aracı Nedir? isimli makalemizi de okuyabilirsiniz.
Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler
- Tek tip beslenme programı uygulamayın. Beslenmenizde çeşitliliğe önem verin.
- Beslenme programınızın içerisinde tam tahıllı besinlere yer verin.
- Mümkün olduğunca sebze ve meyve tüketin.
- Aşırı yağlı ürünler tüketmeyin. Yağ oranınızı korumaya çalışın. Yeteri kadar yağ alın.
- Şeker ve şekerli besinleri çok tüketmeyin.
- Tuz tüketiminizi kontrol altına alın. Aşırı tuzdan kaçının.
- Beslenme düzeninizi oturtun. Kahvaltılarınızı kesinlikle ihmal etmeyin. Kahvaltınızda çeşitliliğe önem verin.
- Gün içerisinde hareketli olun, spor yapın.
- Mümkün mertebe de su içmeye özen gösterin.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.