Topuk Dikeni Belirtileri
Topuk dikeni, topuk kemiğinde (calcanus) oluşan bir tür osteofittir. Topuk dikeni sağlık sorunu, topuk bölgesinde en çok görülen ortopedik şikayetlerden biridir.
Bu yazımızda herkesin başına gelen, günlük hayatımızda sıklıkla duymakta olduğumuz topuk dikeni belirtileri hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgiler yardımı ile sizlerde, topuk dikeninin nasıl oluştuğunu, kimlerin risk altında olduğunu, belirtilerini ve tedavi biçimlerinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yazımızda sizlere belirtileri hakkında bilgi vermeye başlamadan önce topuk dikeninin ne olduğunu tanımlayalım. topuk dikeni, topuk kemiğinde (calcanus) oluşan bir tür osteofittir. Topuk dikeni sağlık sorunu, topuk bölgesinde en çok görülen ortopedik şikayetlerden biridir. Ayağın alt kısmında bulunun kalın bir bant gibi olan damarların ayak parmaklarını topuğa bağlanmasını sağlanmaktadır. Bu açıdan sizin yürümenizi sağlayan önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir.
Topuk dikeni, özellikle sabah ilk adımlarla oluşan ve ağrıların bıçaklama gibi hissedildiği bir hastalıktır. Ancak ayaklarınızı hareket ettirmeniz ile birlikte yumuşayacak olan kaslarla birlikte acınız azalacaktır. Fakat buna ek olarak, uzun süre ayakta kalmanız veya uzun süreli bir oturuştan sonra ayağa kalkmanız, duymakta olduğunuz acıyı daha da şiddetlendirebilir.
Bu sağlık sorunu genellikle koşu sporu ile ilgilenen bireylerde daha sık görülmektedir. Bunlara ek olarak kilolu olan ve rahat ayakkabıları tercih etmeyen kişilerde de sıklıkla görülmektedir. Her 20 kişiden 10’unda bu hastalık görülmektedir.
Topuk Dikeni Nedenleri Nelerdir?
Topuk dikeni olma ihtimalinizi arttıran faktörler şunlardır;
Yaş: Topuk dikeni rahatsızlığı genellikle 40 ve 60 yaşları arasında en yaygındır.
Bazı egzersiz türleri: Uzun mesafe koşu, bale, aerobik ve bazı dans çeşitleri ile ilgilenen kişilerde topuk dikeni rahatsızlığı görülme oranı daha yüksektir.
Arızalı ayak mekaniği: Düztaban olmak, çok kemerli ayaklara sahip olmak, ayak şeklinizi farklı olmasından kaynaklı yürüme bozukluklarında topuk dikeni sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Obezite: Aşırı kilolu insanlarda, ayaklarda oluşacak olan baskıdan dolayı, topuk dikeni sorunu görülmektedir. Özellikle hızlı kilo artışı var ise, bu daha büyük bir risk oluşturmaktadır.
Sürekli ayakta durmanızı gerektiren meslekler: Sürekli ayakta kalma durumu yine bu hastalığı tetikleyen durumlardan biridir. Fabrika işçileri, öğretmenler ve modeller bu konuda risk altında olan meslek grupları arasında yer almaktadır.
Bunlara ek olarak, hamile bayanlar için, özellikle geç gebelik yaşayan kişilerde, risk faktörü olarak sayılmaktadır. Topuk dikeni rahatsızlığı, kadınlarda erkeklere göre biraz daha fazla karşımıza çıkmaktadır.
Yüksek topuklu ayakkabı giymekte topuk dikeni rahatsızlığına neden olur.
Normal şartlar altında, topuk dikenleri ayaklardaki kemeri destekleyen bir işlev görmektedir. Bu kapsamda, üzerindeki gerilim çok büyük hale gelirse, oluşan ağrıya ve hastalığın ilerlemesine sebep olacaktır.
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
1.Ağrı
Topuk dikeni rahatsızlığında, en önemli belirti ayaklarınızda oluşan şiddetli ağrılar olarak kabul edilmektedir. Bu ağrılar tek ayakta meydana gelebildiği gibi, her 2 ayakta da görülebilmektedir. Bu ağrılar genellikle sabahları en şiddetli biçimde kendilerini göstermektedir. Sabah ayağa kalktıktan sonra, küçük adımlarla hareket etmeniz ile birlikte acınız biraz daha hafifleyecektir.
Ya da uzun süre oturduktan sonra, ayağa kalkmanız ile birlikte bu acı daha da kötü olacaktır. Ayrıca uzun süre ayakta kalmanız da oluşan ağrıyı daha da şiddetlendirerek sizin hareketlerinizi kısıtlayacaktır.
Merdivenlerden çıkma gibi eylemlerde sizin duymakta olduğunuz acınızı artıracaktır.
2.Sertlik
Bir başka belirti ise, topuk çevrenizde oluşan sertliklerdir. Bu sertlikler ile birlikte kişilerde yine yürüme bozuklukları meydana gelebilmektedir.
3.Hareket Kaybı
Oluşan ağrılar ve sertleşme nedeniyle beraber, kişiler günlük hayatlarında yapmış olduğu hareketlerde belirli bir kısıtlamaya girmektedirler. Uzun yürüyüşler, koşma ve bunun gibi eylemleri gerçekleştiremezler.
Ayrıca yapmış olduğunuz egzersizleri de ayağınızdaki bu sorun yüzünden gerçekleştiremeyebilirsiniz. Ağrılarını hareket süresinde devam ederken, sonrasında daha büyük bir acı ile karşılaşabilirsiniz.
4. Şişlik
Kimi zaman belirtiler arasında ayaklarınızın şişmesi yer almaktadır.
Topuk Dikeni Komplikasyonları Nelerdir?
Topuk dikeni rahatsızlığı zamanında tedavi görmez ise, zamanla başka rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar ise şunlardır;
- Kronik topuk ağrısı
- Topuk dikeni sizin yürüyüş tarzınızı bile değişmesine neden olduğu için zamanla sizlerde, ayak, bel, diz, kalça, sırt ağrıları gibi sorunları oluşturabilmektedir.
Topuk Dikeni Tanısı
Doktorunuz ayak hassasiyetiniz ve farklı bir ayak sorununuz için, ağrının yerini kontrol etmek amacıyla fiziksel bir test yapacaktır. Bu kapsamda ise doktorunuz sizden ayağınızı hareket ettirmenizi isteyecektir. Ayrıca hafif kızarıklık veya şişlik de dikkate alınacaktır. Doktorunuz kas gücünü ve refleksleri kontrol ederek sinir sağlığınızı ve vücut dengenizi kontrol edecektir.
Bu konuda sizlerinde;
- Belirtileri ayrıntılı bir şekilde açıklamanız gerekmektedir.
- Doktorunuzu daha önce yaşamış olduğunuz sağlık sorunları hakkında bilgilendirme yapmanız gerekmektedir.
- Anne-babanız veya kardeşlerin sağlık sorunları hakkında bilgileri de veriniz.
- Tüm ilaçlar ve diyet takviyeleri almaya özen gösterin.
Bu durumlar ile birlikte doktorunuz herhangi bir teşhis koyamadı ise, sizden başka şeylerde isteyebilir. Bu konuda yapılacak olan testler ve yapacak olduklarınız aşağıdaki gibidir.
Ev Tedavileri
Evde yapacak olduğunuz ilk tedavi ile birlikte, oluşan şişliği azaltmak için 3 4 gün boyunca 15 ile 20 dakika süreyle ayaklarınız buz koyabilirsiniz. Ayrıca bazı egzersizlerinizi azaltmak ya da egzersizlerinizi değiştirmekte sizlere ağrılar konusunda yardımcı olabilecektir. Germe egzersizleri de ağrı gidermek için yardımcı olabilir.
Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID), ibuprofen (örneğin, Motrin veya Advil) ve Naproksen (örneğin, Aleve) gibi ilaçlar, bağ iltihabını azaltmak için kullanılabilmektedir.
Tıbbi Tedaviler
Ev bakımları ve reçetesiz antienflamatuar ilaçlar ağrıyı hafifletmekte yardımcı olmuyor ise, doğrudan bağın hasarlı bölüme kortikosteroid enjeksiyonu verilebilir. Bu operasyonu doktorunuzun muayenesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Doktorunuz enjeksiyonunuz için, en iyi yeri belirlemeye yardımcı olmak için bir ultrason cihazı kullanabilir.
Bunların yanı sıra, fizik tedavi de topuk dikeni rahatsızlığında önemli bir faktör olmaktadır. Bu konuda yürüyüşlerinizin daha iyi olması için ya da alt bacak kaslarını güçlendirmek için egzersizler önerebilmektedirler.
Ancak bu yöntemlerde acınızın geçmesine yardımcı olmuyor ise, doktorunuz ekstrakorporeal şok dalga tedavisi önerebilir. Bu tedavi morluklar, şişme, ağrı, uyuşma ve neden olabilmektedir. Ayrıca semptomların giderilmesinde sürekli etkili bir yöntem değildir.
Ameliyat ise sadece ağrının çok şiddetli olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Zorda kalınmadıkça, bu sağlık sorununda ameliyat tercih edilmemektedir. Ameliyat süresine gelene kadar diğer tedaviler yaklaşık olarak 2 yıllık bir süreci kapsamaktadır. 2 yıllık bir tedavi sonrası ancak ameliyat gerçekleştirilebilmektedir.
Korseler ve Destekler
Başka bir tedavi yöntemi olarak, gece atelleri sizlere yardımcı olabilecektir. Gece atelleri sizlerin ayaklarını belirli bir pozisyonda tutmanıza yardımcı olmaktadır. Bunun sayesinde, sabahları oluşan ağrı ve sertlikleri önleyebilir.
Ayakkabılarınız, basıncı dağıtarak bazı ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, özel ortez veya kemer destekleri de sizlere yardımcı olacaktır.
Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler kapsamında ise, sizlerin evde yapması gerekenler ise şöyledir;
- Sağlıklı bir kiloyu korumayı çalışın Bu topuklar üzerindeki stresi en aza indirir.
- Destekleyici ayakkabılar seçin. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının. Orta topuk ve iyi kemer desteği olan ayakkabılar satın alın. Özellikle sert yüzeylerde, yalın ayak yürümemeye özen gösterin
- Yıpranmış spor ayakkabısı giymeyin. Koşucu iseniz, ayakkabılarınızı yaklaşık 500 mil sonra değiştirmeniz gerekmektedir.
- Spor yapma şekillerinizi değiştirin. Örneğin yüzme ya da bisiklete binme gibi sporlar yapabilirsiniz.
- Buz uygulaması yapınız. Düzenli buz masajı ağrı ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.