Fiziki sağlık sorunları kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunlardan biride topuk dikeni olarak bilinen ayak problemidir. Şiddetli ağrı, sızı ve basamama gibi problemleri beraberinde getirmektedir. Topuk bölgesinde ortaya çıkan bir kemik çıkıntısıdır diyebiliriz.
Buna neden olan plantar tendomudur. Belli fiziki nedenlerden dolayı plantar tendomunda zorlanma, zedelenme ve hatta yırtılma gibi durumlar oluşabilmektedir. Bu kapsamda topuk dikeni nedir neden olur sorusunun en net cevabı plantar tendomunda oluşan problemdir. İlgili tendom ayak parmaklarından başlamak üzere topuk bölgesine kadar uzanmaktadır. Bir köprü görevi işlevi olan plantar tendomu ayak ve topuk bölgesine binen vücut ağırlığını esnek yapısı ile dengelemektedir.
Yükün eşin şekilde dağılması durumunda herhangi bir problem ortaya çıkmaz. Ancak, tendom kaynaklı problemlerde aşırı kalsiyum birikmesi veya iltihaplanma gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.
Plantar tendomunda meydana gelen zedelenmeye bağlı olarak kalsiyum sıkışması veya iltihaplanma ortaya çıkabilmektedir. Bu durum zamanla sertleşmeye ve kemikleşmeye neden olabilmektedir. Oluşan sert kemik durumu çıkıntı olarak ortaya çıkmakta ve bu nedenle aşırı ağrı veya sızı gibi durumlar olabilmektedir. Bu anlamda topuk dikeni hastalığı nedir diye merak edenlere daha kapsamlı detaylar sunmaya devam ediyoruz. Oluşan kemik çıkıntısı vücut için ciddi sıkıntı demektir.
Özellikle sabah saatlerinde bu ağrılar ve sızılar çok fazla rahatsız edici boyuta taşınmaktadır. Genç yaş grubunda çok sık görülen bir hastalık değildir. Gençlerde ayak dikeni rahatsızlığı nadiren görünmektedir. Orta yaş grubuna giren kişilerde bu rahatsızlığın ortaya çıkma olasılığı artmaktadır.
Bu tür hastalıklar fiziki sorunlar teşkil etmektedir. Kişinin normal hayat standardını önemli ölçüde etkilemektedir. Günlük hayattan keyif alamama, ağrılı zamanlar yaşama ve bunun gibi negatif pek çok durum söz konusudur. Bu nedenle olası topuk dikeni rahatsızlıklarında acilen doktora başvurmak şarttır. Oluşan kemik çıkıntısının erken tanı ile teşhis edilmesi çok önemlidir.
Bu tür hastalıkların tedavisinde en teşhis büyük önem arz etmektedir. Belirtilerin ortaya çıkması ve ihmal edilmesi durumlarında kemik çok daha sertleşmiş olacaktır. Ağrılar ve sızılar artacak ve de aynı zamanda kızarıklık, şişme gibi durumlarda meydana gelecektir. Erken teşhis durumunda kısa sürede tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Elle muayene ve rontgen çekimi ile hastalığa teşhis konulabilmektedir. Teşhis sonrası dokturunuzun önerdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında doktorunuzun vereceği egzersiz hareketlerin günlük olarak yapılması şarttır. Aynı zamanda bitkisel bazı yöntemlerle tedaviyi desteklemek ve ayağı sürekli olarak dünlendirmek tedavi süresine olumlu etki edecektir.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.